زیباکلام : با توجه به اختلاف نظر بایدن و نتانیاهو در باره جنگ ایران و اسرائیل، باید تهران و واشنگتن مستقیم مذاکره کنند
صادق زیباکلام رویکرد بایدن و نتانیاهو را در باره جنگ با ایران متفاوت می داند.
به گزارش خبرآنلاین، صادق زیباکلام، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران، در پاسخ به این پرسش که شکاف میان آمریکا و اسرائیل بر سر حمله به ایران را چگونه میشود برداشت کرد؟ به هممیهن گفت: «وجه تفاوت و اختلافنظر آمریکاییها و دولت نتانیاهو قابل فهم است زیرا دولت کنونی آمریکا دموکرات است و تا حدودی و تأکید میکنم که صرفاً تا حدودی به موازین دموکراسی پایبند است اما دولت اسرائیل بهویژه افراطیون مذهبی اطراف نتانیاهو بههیچوجه بههیچیک از مبانی دموکراسی پایبند نیستند. نتانیاهو متوجه شده است که افکار عمومی اسرائیل از عملکرد دولت اسرائیل بعد از عملیات هفتم اکتبر حماس رضایت ندارند؛ به همین دلیل سعی دارد که بحران را حفظ کند. مجموعه این دلایل باعث شده است که نتانیاهو و شرکای راستگرای افراطیاش با هیچ نوع آتشبس موافقت نکنند و به هر شکلی که ممکن است بحران را ادامه دهند با بهانه نابودی حماس. نتانیاهو میداند اگر راضی به آتشبس شود، افکار عمومی دولتش را کنار میگذارند و در مجموع استمرار بحران برای نتانیاهو به منزله باقیماندن در قدرت است».
او ادامه داد: «شرایط اما برای جو بایدن متفاوت است. او بههیچوجه نمیخواهد که چه آمریکا و چه اسرائیل با ایران مواجهه نظامی داشته باشند. آمریکا میداند اگر اسرائیل، ایران را بزند، ماجرا تمام نمیشود و ایران پاسخ میدهد و درگیری بالا میگیرد و حتماً پایگاههای نظامی آمریکا در منطقه هم هدف ایران قرار میگیرد و این آتش شعلهور شده و به این سادگیها خاموش نمیشود. این را هم بگویم که چنین شرایطی به نفع روسیه است زیرا توجه غربیها را از جنگ اوکراین به خاورمیانه معطوف میکند و آمریکا مجبور میشود بخشی از توان نظامیاش را بهجای آنکه به اوکراین بدهد، به خاورمیانه بیاورد.در عین حال میداند اگر جنگی در بگیرد ممکن است چین از این موقعیت استفاده کند و تایوان را تسخیر کند و طبیعی است در آن شرایط برای آمریکا سخت است که به مقابله با چین هم برود. همه این شرایط باعث شده است که آمریکا نخواهد جنگی با ایران در بگیرد.
در مقابل همانطور که گفتم نتانیاهو برای استمرار بحران بدش نمیآید که با ایران وارد جنگ شود؛ بنابراین بین بایدن و نتانیاهو بر سر جنگ با ایران اختلاف جدی وجود دارد». زیباکلام درباره اینکه ایران از چنین شکافی چه استفادهای میتواند داشته باشد؟ مطرح کرد: «متأسفانه جمهوری اسلامی ایران از ابتدا سیاست خارجیاش در خدمت ایدئولوژی غربستیزی و انقلابیگری بوده است. اکنون و با توجه به اختلاف نظر آمریکا و اسرائیل، ایران میتواند یک بار هم که شده بدون واسطه با آمریکا وارد مذاکره شود تا به جای ایدئولوژی با ابزار دیپلماسی فضا را به نفع خود پیش ببرد».